Att vara sig själv

Jag är en sådan som tänker och filosoferar ganska mycket. Inte om livets mening och sådär, men om saker som dyker upp i mitt liv. Kanske snappar jag upp någonting som någon säger på tunnelbanan eller så kanske jag läser någonting i metro på väg till skolan som jag ifrågasätter eller vidareutvecklar.

Här om dagen hade jag en liten diskussion med en av mina kompisar. Vi kom in på det här med att "vara sig själv". Då sa hon någonting som fått mig att tänka efter: "Ingen är sig själv i högstadiet".
Jag tror inte att det är så. Jag ser på det såhär:
Högstadiet är som en teaterpjäs. I början väljer alla en roll att ta på sig. En som är lätt att spela men inte sticker ut så mycket eller en som är lite svårare att spela men som kan ge skådespelaren uppmärksamhet om den klarar av rollen. Sedan finns det ett tredje alternativ: Improvisationen. Den kräver självförtroende och mod. Det är det man brukar kalla "att vara sig själv". Då gör och säger man det som känns naturligast och omgivningen hjälper till att utveckla rollen. Men det som egentligen utvecklas då är skådespelaren. När man improviserar är det man själv som agerar, inte rollfiguren. Och i och med det utvecklas man som person. När pjäsen är slut och ridån går ner (eller i det här fallet är det högstadiet man går ut) har skådespelaren utvecklats och är nu mer säker med sig själv. Man vet att man kommer fortsätta att utvecklas, men endast bygga på det man har. Man har helt enkelt en grund att stå på inför nästa pjäs. Man är mer säker i sin improvisation och vet att man kommer att bli accepterad för sitt rätta jag.
Om man däremot valt en annan roll ser det helt annorlunda ut. Det kan vara lätt att fastna i rollen och börja tro att man är rollfiguren, trots att den i själva verket bara var någonting man tog på sig för att vara säker på att bli accepterad. Då fortsätter man att skådespela fast pjäsen är slut. I nästa pjäs spelar man fortfarande samma roll. Det kan se ut som en enklaste utvägen, men i slutändan förlorar man på det. När man väljer att ta på sig en karaktär äter den upp en inifrån och man tappar taget om sitt egentliga jag. Man förlorar grunden man byggt sig att stå på och får i stället klösa sig fast i den vingliga väggen för att inte helt mista sig själv. Det går att bygga upp grunden igen helt från början, men det är jobbigt och kan delvis kännas hopplöst. Men när man väl är klar har man en ny grund och ett nytt äkta jag med många erfarenheter bakom sig och förhoppningsvis förstånd nog att hålla sig kvar på den grunden.
I stället för att fortsätta spela kan man förstås ta av sig rollen i stället när pjäsen är slut och i nästa pjäs övergå till improvisation. Men det är också svårt. Då måste man börja om från början med det som den som improviserade från början redan har kommit långt med. Men man har i stället en rad erfarenheter från rollen man spelade som man kan ta med sig när man börjar improvisera. Det ger än en liten knuff och man kommer fort en liten bit på vägen.

Alltså: När man börjar högstadiet kan man själv välja om man vill vara sig själv eller inte. Om man skulle välja fel kan man alltid rätta till det, men det kräver viljestyrka och uthållighet.
Det kanske i grunden handlar om att hitta en roll som man trivs med?

Hur tänker ni?

Postat av: Joanna

jag tänkte: de där kommer jag inte orka läsa men jag läser lite, vipps så hade jag läst allt x) men men.. ja håller me dej lite grann men jag är trött orkar inte skriva massa här just nu hehe..

2010-02-18 @ 22:05:24
URL: http://jemg.blogg.se/
Postat av: Marcus Å

Visst är det så att man alltid tar en roll men jag försöker att alltid vara mig själv. Med mig är det bra också, händer idag?

2010-02-19 @ 07:35:23
URL: http://slipsens.blogg.se/
Postat av: Garderobsgrubbel&Byråbekymmer

hoppas du har en skön fredag!

2010-02-19 @ 14:53:35
URL: http://pyttis.blogg.se/
Postat av: Elli

Jag håller med dig, bra text gumman :)

Puss

2010-02-19 @ 15:10:22
URL: http://eellos.blogg.se/
Postat av: Petra

Sv: När det gäller och ta närbilder, så följer jag inga regler utan jag går helt och hållet på min känsla och sedan ställer jag in olika inställningar på min kamera och så behåller jag de bilder jag tycker om. Det är trots allt jag som ska tycka om bilderna och det är bara en bonus om andra också tycker om dem.Mitt tips och råd är att testa dig fram och ta de blider som du tycker om.

2010-02-19 @ 18:38:44
URL: http://linnea84.blogg.se/
Postat av: claudia

Hej siri snälla snälla snälla kan du fixa en sån desing som min syster har snälla och sen fixa texsten snälla jag ber dig . kram claudia om nåt svara med email eller komentera på bloggen

2010-02-19 @ 18:58:30
URL: http://claudiaxd.blogg.se/
Postat av: Sofie

Egentligen tänker jag nog inte på det. Men du är ju den smarta som gör det? ;)<3Men du har nog helt rätt. Kanske borde börja fundera på det.

Kram ^^<3

2010-02-19 @ 20:12:33
URL: http://saon.blogg.se/Namn:
Kom ihåg mig

Mejl: (inte synlig)

Blogg:

Kommentar:

Trackback